maanantai 29. lokakuuta 2012

Muut valaslajit

Poiketaampa vähän aiheesta muihin valaslajeihin, vaikka harmaa-, lahti-, ja sillivalaisiin. Nämä eivät kuulu, ehkä ihmisten suurimpiin tuntemuksiin eli näistä monet ei ole kuulleetkaan. Tässä pienet tieopläjäykset näistä kaikista :

Harmaavalas, on silmällä pidettävä, suojelusta riippuvainen valaslaji, joka on ihmisten suosiossa leikkisyytensä takia. Näitä valaita tapaa pohjoisen tyynenmeren rannikkoalueilla. Aikoinaan tämä laji oli haluttu saalis metsästäjille, mutta nykyään ihmisten suosio on elvyttänyt sen. Ainoa uhka näille valaille on vielä meren saasteet ja veneisiin törmäily. Harmaavalas voi kasvaa 14metrin pituiseksi ja painaa 25-40tonnia.



Lahtivalas, on silmällä pidettävä valaslaji, joka on yleisin suurista valaslajëista. Kansainvälisesti lahtivalas on suojeltu, mutta tietyt maat ovat jälleen aloittaneet sen pyynnin. Näitä valaita tapaa trooppisilla ja lauhkeilla merillä pohjoisella pallonpuoliskolla, mukaan luettuna intian valtameren pohjoisosa. Tällä lajilla on 5 sukulaislajia. Voi kasvaa 10,5 metrin pituiseksi, se on pieni muihin hetulavalaisiin verrattuna.



Sillivalas, on valtaisa ja pitkä, kapea eläin, joka voi uida jopa 37 kilometrin tuntinopeudella. Laji on sukupuuton partaalla eli uhanalainen runsaan valaanpyynnin seurauksena. Tällä lajilla on 6 sukulaislajia. Näiden valaiden lukumäärä on edelleen pieni. Näitä valaita tapaa kaikilla maailman valtamerillä. Pituutta tällä valaslajilla on 26 metriä, jolla se häviää hitusen sinivalaalle. Sillivalas on kuitenkin vaikea saalis valaanpyytäjille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti