sunnuntai 28. lokakuuta 2012

vankeus, metsästys

Valitettavasti vankeudessa pidettävien valaiden määrä vain kasvaa. Yleisin vangittu valas on miekkavalas. Sini, ryhä valaita metsästetään suuren kokonsa vuoksi eikä juurikaan pidetä vangittuina. Rauhoitetuin valas näistä on maitovalas, jota metsästetään vähiten ja niitä on vankeudessa harvoin. Eläintarhassa pidettävät valaat ovat valitettavasti myös vangittuja, vaikka niitä hyvin hoidetaankin ja niiden etuja vaalitaan, mutta valaat kuuluvat mereen ja näin ollen ovat siellä myös onnellisimmillaan.

Niinkuin mainitsin niin eniten metsästetään ryhä ja sinivalaita ja kaikkein eniten sinivalaita. Suuren kokonsa vuoksi niistä hyötyy ihmiset ja niihin osuminen on helpompaa, mutta sinivalaalla on kuitenkin aikalailla voimaa ja ne ovat aiheuttaneet metsästysveneille suuriakin vaurioita pelästyessään ja sinivalaslaumaan ampuessa ei yleensä saa aikaan kuin mahdollisen hukkumisen. Muuten sinivalas ei ole ihmisestä kiinnostunut ellei se huomaa, että niistä on haittaa. Varsinkin naaras sinivalas, jolla on poikasia niin on hyvinkin agrssiivinen varsinkin jos ihmiset vahigoittavat sen jälkikasvua.

Näistä suojelluin on siis maitovalas. Maitovalas on niin pieni ja ei niin tunnettu laji eikä siinä ole ihmisten mieleen juurikaan metsästämistä. Oikeastaan maitovalas ei ole niinkään suojelluin vaan jotenkin ihmiset eivät kohdista metsästystä, vangitsemista tähän lajiin niin tämä ei suojelua tarvitsekkaan. Maitovalaita on merissä juuri sopivasti, ei liikaa, ei liian vähän.

Tässä aiheeseen kuvia



 
Loroparkin miekkavalas (vankeudessa)               Yllättävää nurmikostalöydettiin 10metrinen valas

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti