perjantai 26. lokakuuta 2012

Valaat

Valaat ovat (uhanalisia), jättiläismäisiä mereneläviä, jotka ovat ihmisille vaarattomia, mutta me ihmiset olemme niille vaarallisimpia vihollisia ja suojelijoita on aivan liian vähän, vaikkakin niitä löytyy, muttei tarpeeksi. Tähän blogiin olen valinnut päälajeiksi sini-, ryhä-,maito ja miekkavalaat. On paljon muitakin valaslajeja, mutta tässä blogissa keskitytään näiden lajien suojeluun ja puolesta puhumiseen.

Maitovalas ovat yksi keskikokoisista valaslajeista (pituus 4-6metriä), mutta muihin eläimiin / ihmisiin verrattuna silläkin on kokoa. Uhanalaisuusluokitus maitovalaalla on "silmälläpidettävä", mutta ei sen häviämiseen kauaa aikaa kulu, jos kukaan ei pistä kapuloita rattaisiin!



Sinivalas on suurimpia valaslajeja (pituus 16-30metriä) ja uhanalaisuusluokitus on "erittäin uhanalainen" eli tätä lajia on suojeltava! Sinivalas voi painaa jopa 90-150 tonnia. Sinivalaat ovat siis todella suuria jättiläisiä ja näin ollen niiden metsästys onnistuu helpommin.



Ryhävalas on suuri, mutta sinivalasta pienempi laji (paino 25-48 tonnia) ja pituutta on 12-19metriä. Uhanalaisuusluokitus on "elinvoimainen" eli ei lähellekkään uhanalainen, mutta ei mikään estä suojelemasta tätäkään jättiläistä!



Miekkavalas on suurin delfiini, mutta luokitellaan valaaksi ja pituutta tällä on7-9,8 metriä. Painoa taas 7-10 tonnia. Uhanaalaisuusluokitetta ei vielä tarkalleen tiedettä, mutta se uskotaan olevan "puutteettomasti tunnettu".


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti